Azospermi Nedir?

İçindekiler

Azospermi nedir?

Azospermi, menide olgun sperm hücrelerinin bulunmamasıdır. Kısır erkeklerin yaklaşık yüzde 10'u ve tüm erkeklerin yüzde 1'i azospermi hastasıdır. Klinefelter sendromu gibi bazı genetik durumlar, kemoterapi veya radyasyon gibi tıbbi tedaviler, bazı uyuşturucular ve her iki tarafta varikosel veya vas deferens eksikliği gibi anatomik anormallikler dahil olmak üzere birçok faktör azospermiye neden oluyor. Belki de en belirgin neden vazektomi (spermlerin boşalmasını önlemeye yönelik bir cerrahi işlem) olabilir ancak bu durum, muhtemelen genetik koşullar, zayıf testis gelişimi veya çevresel toksinler gibi tam olarak bilinmeyen faktörlerden etkileniyor. 

Azosperminin belirtileri nelerdir?

İnfertilite problemleri yaşayana kadar herhangi bir semptomunuz olmayabilir ve azosperminiz olduğunu bile bilmeyebilirsiniz. Karşılaştığınız diğer herhangi bir belirti veya semptom, hormonal dengesizlikler veya genetik kromozomal koşullar gibi altta yatan nedenlerle daha fazla ilişkili olabilir.

Olası semptomlar şunları içerebilir:

  • Düşük cinsel dürtü
  • Erektil disfonksiyon
  • Testislerin etrafında yumru, şişme veya rahatsızlık
  • Yüz veya vücutta azalan kıllanma

Azosperminin Türleri

Azospermi türlerini belirlemenin iki yolu vardır: üreme döngüsünün hangi noktasında işlerin ters gittiği veya bunun bir tıkanıklıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı. 

Ön testiküler azoospermi, Bu durumda sorun öncelikle hipofiz bezi veya hipotalamusla ilgili hormonal sorunlardan kaynaklanır. Buna bazen ikincil testis yetmezliği denir. Beyindeki endokrin bezleri, sağlıklı sperm gelişimini tetiklemek için doğru kimyasal bileşenleri üretmez.

Testiküler azospermi, durumunda sorun esas olarak testislerin kendisinden kaynaklanır. Bu durumda, testisler testosteron üretmiyor olabilir veya diğer endokrin bezleri tarafından salınan hormonlara yanıt vermiyor olabilir. Diğer bir olasılık da, spermin hücresel gelişiminde bir şeylerin yanlış olabileceğidir. Testiküler azospermiye bir örnek, birincil testis yetmezliği durumunda olabilir.

Post-testiküler azospermi, ise sorunun esas olarak bir tıkanıklık veya boşalma bozukluğundan kaynaklanır- örneğin, geriye doğru boşalma (boşalma sırasında meni ve spermin idrar yolundan dışarı çıkmak yerine mesaneye geri düşmesi) veya damarın tıkanması.

Obstrüktif azospermi, bir tıkanıklık veya boşalma sorunu nedeniyle spermin meni içine girememesi veya boşalmamasıdır. Obstrüktif olmayan azospermi, nedenin öncelikle hormonal veya sperm gelişimi ile ilgili bir sorun olduğu zamandır.

Azospermi nedenleri nelerdir?

Obstrüktif Azospermi Nedenleri

Obstrüktif azospermiye şunlar neden olabilir:

  • doğuştan anomali.
  • üreme sisteminin enfeksiyonu veya iltihabı.
  • önceki travma veya yaralanma (cerrahi dahil).
  • retrograd boşalma (teknik olarak bu durumda herhangi bir tıkanıklık olmamasına rağmen).

Obstrüktif azospermiye yol açabilecek bazı genetik nedenler veya doğuştan gelen anomaliler vardır. Bazı erkekler epididim veya boşalma kanalında bir tıkanıklık ile doğarlar, bazılarında ise üreme sisteminin bir veya iki tarafında vas deferens olmayabilir. Bu anomalilerin nedenleri her zaman bilinmemektedir.

Her iki tarafta da vas deferens olmayan erkeklerin konjenital bilateral vas deferens veya CBAVD yokluğuna sahip oldukları söylenir. Vas deferens'in iki taraflı yokluğu, kistik fibroz geni (CFTR) ile ilişkilidir.İki taraflı vas deferens yokluğu olan dört erkekten üçü CFTR geninde genetik mutasyonlara sahiptir.

Kistik fibrozlu erkeklerin neredeyse tamamı vas deferens'i kaçıracak olsa da, vas deferens'i olmayan tüm erkeklerde kistik fibroz olmaz. Kistik fibroz geninde mutasyona sahip olan ancak tam hastalığı olmayanlar için hafif solunum veya sindirim sorunları olabilir.

Diğerleri, CFTR geninin taşıyıcıları olacaktır, yani kadın partnerleri de geni taşıyorsa, bir çocuğa tam kistik fibroz geçirme riski altındadırlar. Her iki tarafta vas deferens eksik olan, CFTR geninde mutasyonları olan, ancak tam gelişmiş kistik fibrozu olmayan erkekler için atipik kistik fibroz olduğu söylenir.

Potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bu genetik bozukluğun bulaşma riski nedeniyle, azospermi vas deferens yokluğundan kaynaklanıyorsa hem erkek hem de kadın partnerlerde genetik test yapılması önerilir. Kistik fibroz resesif bir hastalıktır, yani bir çocuğun hastalığı miras alması için her iki ebeveynin de taşıyıcı olması gerekir.

Erkek Üreme Sisteminin Enfeksiyonu veya Enflamasyonu

Epididim veya boşalma kanalının tıkanması enfeksiyon veya iltihaplanmadan kaynaklanabilir. Epididim enfeksiyonu epididimit olarak bilinir.

Bu enfeksiyonların olası bir nedeni, tedavi edilmeyen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bir enfeksiyon tedavi edildikten sonra bile tıkanıklığın mevcut olabileceğini unutmayın. Bunun nedeni, enfeksiyonun aktif inflamasyon aşamasında skar dokusunun oluşabilmesidir. Antibiyotikler enfeksiyondan kurtulacak ama yara izini düzeltmeyecek. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon öykünüz varsa, “geçmişte” olsa bile doktorunuza söyleyin.

Cinsel yolla bulaşmayan enfeksiyonlar da iltihaplanmaya, yara dokusuna ve tıkanıklığa neden olabilir. Örneğin çocukluk çağı kabakulakları, testislerden birinin veya her ikisinin iltihaplanması olan viral orşite neden olabilir. Çocukluktaki bu enfeksiyon kalıcı skarlaşmaya yol açabilir, bu da yaşamın ilerleyen dönemlerinde azospermi nedeniyle kısırlık anlamına gelebilir.

Önceki Travma ve/veya Cerrahi Nedenler

Erkek üreme sistemine yönelik önceki travma, hasara, yara dokusuna ve vas deferens, epididim veya boşalma kanalında tıkanmaya neden olabilir.

Bazen, erkek üreme sistemindeki genel bölgede yapılan ameliyatlar -ama özel olarak değil- kasıtsız yara izine veya yaralanmaya neden olabilir. Örneğin, kasık fıtığını tedavi etmek için yapılan ameliyat (nadir durumlarda) testislerde veya vas deferenste yaralanmaya yol açabilir.

Retrograd Boşalma

Retrograd ejakülasyon, meninin (ve spermin) ejakülasyon sırasında üretradan ileriye doğru hareket etmek yerine mesaneye geriye doğru hareket etmesidir. Bu, şiddetine bağlı olarak hem düşük semen hacmine (ejakülat miktarı) hem de düşük ila sıfır sperm sayısına yol açabilir.

Teknik olarak geriye doğru boşalmada herhangi bir tıkanıklık yoktur. Yine de sıklıkla “obstrüktif” azospermi kategorisine girer. Bunun yerine, boşalma sürecinin kendisi düzgün çalışmıyor. İyi haber şu ki, bu, obstrüktif azosperminin diğer nedenlerine göre (genellikle) tedavi edilmesi daha kolay bir problemdir.

Obstrüktif Olmayan Azospermi Nedenleri

Obstrüktif olmayan azospermiye şunlar neden olabilir:

  • genetik veya kromozomal bir anomali.
  • radyasyon, kemoterapi veya diğer toksinlere maruz kalma nedeniyle testislerde hasar.
  • hormonal dengesizlikler.
  • ilaçların veya hormonal takviyelerin yan etkileri.
  • varikosel.

Genetik ve Kromozomal Anomaliler

Obstrüktif olmayan azospermi, zamanın dörtte birine kadar genetik veya kromozomal bir nedene kadar izlenebilir. İlgili spesifik gen her zaman izlenemez ve hala infertilitenin genetik nedenleri hakkında anlamadığımız ve bilmediğimiz çok şey var.

Obstrüktif olmayan azosperminin bilinen üç genetik veya kromozomal nedeni, Y-kromozomal mikrodelesyonları, Klinefelter sendromu ve Kallmann sendromunu içerir. İki X kromozomunun bir dişi genotipi, XY'nin ise bir erkek genotipi gösterdiği fikrine aşina olabilirsiniz.

Y-kromozomal mikrodelesyonlarda, Y kromozomunda bazı genler eksiktir. Bu, erkek kısırlığına neden olabilir ve düşük (veya yok) sperm sayısına neden olabilir. Birçok erkekte başka belirti veya semptom görülmezken, diğerlerinde küçük veya inmemiş testisler olabilir.

Klinefelter sendromu, bir kişinin XY cinsiyet kromozomları yerine XXY ile ortaya çıkmasıdır. Klinefelter sendromlu bazı erkeklerin ergenlik döneminde veya genç erişkinlik döneminde tanıya yol açan fiziksel ve bilişsel semptomları olurken, diğer erkeklerin semptomları hafiftir veya neredeyse hiç yoktur. 

Kallmann sendromu, X kromozomu üzerinde bulunan ANOS1 geni ile ilişkili genetik bir durumdur. Kallmann sendromlu erkekler normal ergenlik dönemine girmeyebilir, koku alma duyusu azalmış (veya koku alma duyusu yok) ve genellikle kısırdır. 

Radyasyon, Kemoterapi veya Toksin Maruziyeti

Toksik elementlere maruz kalmak geçici ve hatta kalıcı azospermiye neden olabilir. Radyasyon tedavisi kanser tedavisi sırasında doğrudan erkek üreme organlarına uygulanmışsa azospermi ortaya çıkabilir.

Kemoterapi genellikle tedavi sırasında azospermiye yol açar, ancak azosperminin tedaviden sonra devam edip etmeyeceği önceden kestirilemez. Bazılarında kanser tedavisinden sonra doğurganlık hızla geri dönebilir. Diğer durumlarda, sperm üretimi birkaç yıl sonra geri dönecektir. Diğerlerinde, geri dönmesi 10 yıl kadar sürebilir. Daha az yaygın olarak, sperm üretimi asla geri dönmeyebilir. Mümkünse, kanser tedavisine başlamadan önce doktorunuzla spermlerin dondurularak saklanması hakkında konuşun.

İşyerinde toksik kimyasallara maruz kalma, erkek kısırlığına ve obstrüktif olmayan azospermiye de yol açabilir. Bazı pestisitlere veya ağır metallere maruz kalmak erkek kısırlığına neden olabilir.

Hormonal dengesizlik

Hipofiz bezi, hipotalamus ve testisler, sperm üretimi için gerekli hormon sinyallerini ve kimyasalları oluşturmak için birlikte çalışır. Hormon üretimi, seviyeleri veya etkileşimlerindeki anormallikler, obstrüktif olmayan azospermi de dahil olmak üzere kısırlığa yol açabilir.

Kalıtsal veya genetik koşullardan edinilmiş hormonal sorunlara, yaşam tarzı temelli tetikleyicilere kadar hormon dengesizliğinin birçok olası nedeni vardır. Bazen kesin neden belirlenemez.

Hipogonadotropik hipogonadizm, beyindeki hipofiz bezi veya hipotalamus ile ilgili bir sorun olduğunda ortaya çıkar. Bu doğumdan itibaren mevcut olabilir veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir. Olası nedenler arasında genetik koşullar, radyasyona maruz kalma, ilaç yan etkileri veya uyuşturucu kullanımı, aşırı egzersiz veya bilinmeyen nedenler sayılabilir.

Primer testis yetmezliği, bir hormon dengesizliğinin testislerle ilgili sorunlarla bağlantılı olduğu ve yetersiz testosteron üretimine ve hipofiz ve hipotalamustan gelen hormon desteğine rağmen sperm gelişiminin zayıf veya eksik olmasına yol açabilmesidir.

İkincil testis yetmezliği, testisler düzgün çalışıyorken, hipofiz bezinde veya hipotalamusta hormon yıkımının meydana gelmesidir.

İlaç Yan Etkileri

Bazı ilaçlar azospermiye neden olabilir. İlaç yan etkilerine bağlı azosperminin en yaygın nedeni testosteron takviyesidir. Sporcularda anabolik steroid kullanımı kemoterapi ilaçlarının yanı sıra azospermiye de neden olabilir. Azospermiye neden olan bazı ilaçlar bu etkiyi yalnızca geçici olarak gösterirken, diğer durumlarda uzun süreli azospermi meydana gelebilir. Obstrüktif olmayan azospermiye yol açabilecek başka ilaçlar da vardır. 

Varikosel

Varikosel, skrotumda veya testiste genişlemiş bir damardır. Bu genişlemiş damar, kanın bölgede birikmesine neden olur, bu da testislerin ısısını artırır ve ayrıca şişmeye, testis küçülmesine ve rahatsızlığa neden olabilir. Varikosel erkek kısırlığının yaygın bir nedenidir.

Çoğu zaman, varikosel daha düşük sperm sayısına yol açar. Bununla birlikte, varikoselli erkeklerin yüzde 4 ila 13'ü ciddi derecede düşük sperm sayısına ve hatta azospermiye sahip olacaktır.

Azospermi nasıl teşhis edilir?

Azospermi teşhisi konabilmenin en temel yolu bir semen analizidir. Ejakülatta canlı sperm görülmüyorsa, azosperminiz olabilir. Fizik muayene ile birlikte doktorunuz tıbbi geçmişinizle ilgilenecektir. Şunlar hakkında sorular sorabilirler:

  • Doğurganlık geçmişiniz (çocuk sahibi olup olmamanız)
  • Aile geçmişiniz (kistik fibroz veya doğurganlık sorunları gibi)
  • Çocukken geçirdiğiniz hastalıklar
  • Pelvik bölge veya üreme sistemi için geçirdiğiniz farklı ameliyatlar veya prosedürler
  • İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) gibi enfeksiyon öyküsü
  • Radyasyon veya kemoterapi gibi şeylere önceden veya şu anda maruz kalma
  • Önceki veya mevcut ilaç kullanımı
  • Uyuşturucu veya alkolün olası kötüye kullanımı
  • Ateş içeren son hastalık
  • Son zamanlarda yüksek ısıya maruz kalma

Diğer tanılama araçları şunları içerebilir:

  • Hormon seviyelerini veya genetik koşulları değerlendirmek için kan testleri
  • Skrotumu ve üreme sisteminin diğer kısımlarını görselleştirmek için ultrason
  • Hipotalamus veya hipofiz bezi ile ilgili sorunları aramak için beyin görüntüleme
  • Sperm üretimini daha yakından incelemek için biyopsiler

Azospermi nasıl önlenebilir?

Azospermiye neden olan genetik sorunları önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Azosperminiz genetik bir problem değilse, aşağıdakileri yapmak azospermi olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir:

  • Üreme organlarına zarar verebilecek faaliyetlerden kaçının.
  • Radyasyona maruz kalmaktan kaçının.
  • Sperm üretimine zarar verebilecek ilaçların risklerini ve faydalarını bilin.
  • Kucağınızda dizüstü bilgisayar kullanmak gibi testislerinizi yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz bırakacak faaliyetlerden kaçının. 

Tedavi alternatifleri nelerdir?

Elbette nedene bağlıdır, ancak herhangi bir hasta için en iyi tedavi, eşin yaşı ve üreme işlevi, fizik muayene bulguları, kan testi sonuçları, uzun ve kısa süreli aile gibi birçok faktöre dayalı özelleştirilmiş bir yaklaşımdır. Şüphelenilen nedenlere bağlı olarak, birçok tedavi mevcut olabilir. Bir tıkanıklık (veya vazektomi öyküsü) varsa, bazı erkekler için rekonstrüksiyon en iyi tedavi olabilir. Diğerlerinde,yaşam tarzı değişiklikleri ilk adım olabilir. Bazen ele alınması gereken hormonal anormallikler olabilir ve erkeklerin bir kısmında tedavi sperm üretimini artırabilir. Bazı erkeklerde anatomik anormallikleri veya varikoselleri düzeltmek için ameliyat yapılabilir ve diğerlerinde en iyi seçenek ART için kullanılabilecek sperm elde etmeye çalışmak için doğrudan testise gitmektir. Sonuçları ve sperm elde etme şansını optimize etmek için bu prosedürlerin uygun eğitime, uzmanlığa ve deneyime sahip birkaç doktor tarafından gerçekleştirilmesi çok önemlidir.

TESA nedir? TESA hangi durumlarda yapılır?

Testis sperm aspirasyonu (TESA), obstrüktif (tıkayıcı) azospermi olan erkeklerde sperm elde etmek için kullanılan basit bir cerrahi işlemdir. Bu rahatsızlığa sahip erkekler normal hızda sperm üretir ancak bir tıkanıklık spermin meniye ulaşmasını engeller. Genellikle vazektomi geçirmiş olanlarda veya vas deferens (testislerden sperm taşıyan tüpler) ya da diğer fonksiyonel anormallikleri olan erkeklerde ihtiyaç duyulur. 

TESA ameliyatı minimal invazivdir (robotik cerrahi). Testisinizi ve etrafındaki deriyi uyuşturmak için lokal anestezi uygulanır. Daha sonra, spermi bir enjeksiyon ile emmek için testis ve küçük tüplere daha büyük bir iğne yerleştirilir. İşlem sırasında herhangi bir kesi yapılmadığı için dikişe gerek kalmaz. TESA tekniğiyle sperm elde edilmezse, tedavide bir sonraki adım testis sperm ekstraksiyonudur(TESE).

Testis sperm ekstraksiyonu (TESE) nedir? 

TESE, erkeklerde sperm bulmak için testis dokusunu da alan daha basit bir mikro TESE ameliyatı türüdür. TESA gibi doktorunuzun muayenehanesinde lokal / genel anestezi ya da sedasyon altında yapılabilir. Bu ameliyat non-obstrüktif azospermi olan erkeklerde kullanılamaz, çünkü TESE, sperm üreten nadir bölgeleri bulmak için testisin tüm alanlarından numune alamaz.

Testisinizi ve etrafındaki deriyi tamamen uyuşturmak için küçük bir iğne kullanılır. Daha sonra testisinizden az miktarda sperm alabilmek için skrotumunuzun içinde küçük bir kesi (2-3 cm) açılır. Ardından, testislerin tüplerinden doku örneği alınır. Daha sonra kanamayı durdurup testisi çok ince dikişlerle kesi kapatılır. Bu işlem iki testise de yapılır.

Doktorların ne kadar sperm bulunacağını tahmin etmeleri imkansızdır ancak genellikle, bir TESE’de daha sonra kullanılmak üzere birkaç sperm şişesi doldurulur. Her ameliyat gibi, TESE ve TESA ile ilişkili kanama, hematom (kanın dokuda birikmesi) oluşumu, deri veya testis enfeksiyonu gibi sağlık riskleri ve genel anestezi riskleri vardır.

Uzmanlar, 10 ila 14 saatlik araştırmanın ardından sperm bulunup bulunmadığını size bildirecek. Uzmanlar, dokularınızda sperm bulursa, spermi çıkaracak ve sıvı nitrojen içinde donduracaktır. Daha sonra sperminizi IVF (in vitro fertilizasyon) için kullanabilirsiniz.

Mikro TESE’ye neden ihtiyaç duyulur?

Doktorlar, bir erkeğin kanında hormon testinden sonra yeterli düzeyde testosteron bulunmasına karşın testislerinin normal miktarda sperm üretmediği durumda ve tedavi ve testosteron seviyeleri en az dört aydır normal olmasına rağmen azospermi varsa TESE yapılmasını önerir. 

Mikro TESE başarı oranı oldukça iyidir. Aslında, doktorlar mikro TESE sırasında yaklaşık yüzde 60 oranında sperm bulabilmektedir.

Ameliyat sonrasında ne olacak?

Azospermi bulunan erkeklerde veya diğer durumlarda TESE yapılması çocuk sahibi olmak isteyen erkekler için önemli bir prosedürdür. Uzmanlar, TESE sırasında sperm bulursa, sperminizi çözecek ve donduracaktır. Böylece intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) ile in-vitro fertilizasyon (IVF) gibi gelecekteki üreme tedavilerinde bunlar kullanılabilir. Mevcut veriler, dondurulmuş spermin IVF (in vitro fertilizasyon - tüp bebek tedavisi) sırasında taze spermden daha iyi performans gösterebileceğini ortaya koymuştur.

Skrotum vücudun en hızlı iyileşen bölgelerinden biridir, bu nedenle çoğu erkek hızla iyileşir ve ameliyattan sonra çok az ağrı olur. Ancak doktorunuz her ihtimale karşı size ağrı kesici reçete edecektir. Ameliyattan sonraki 24 saat boyunca ameliyat bölgesine buz torbası koymanız gerekir. İlk üç gün her sekiz saatte bir 800 mg İbuprofen ve altı saatte bir 650 mg Tylenol almanız önerilir. Ameliyattan sonraki 10 gün boyunca seks, mastürbasyon veya şiddetli egzersizden kaçınmanız gerekiyor.

Yayınlanma tarihi: 17 Eylül 2021 Cuma

Contact

Get In Touch