Kadın ve Erkekler İçin İnfertilite Testleri Nelerdir?

Erkekler için testler

Erkek doğurganlığı, testislerin yeterli sayıda sağlıklı sperm üretmesini ve spermlerin etkili bir şekilde yumurtaya ulaşmasını gerektirir. Erkek kısırlığı testleri, bu süreçlerden herhangi birinin bozulup bozulmadığını belirlemeye çalışır.

Semen analizi; Bu test için laboratuvar meni örneğinizi analiz eder. Bazı durumlarda idrar, sperm varlığı açısından test edilebilir.

Hormon testi; Testosteron ve diğer erkeklik hormonları seviyenizi belirlemek için bir kan testi yaptırabilirsiniz.

Genetik test; İnfertiliteye neden olan genetik bir kusur olup olmadığını belirlemek için genetik testler yapılabilir.

Testis biyopsisi; Bazı durumlarda, infertiliteye katkıda bulunan anormallikleri belirlemek veya tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknikleri için sperm almak için testis biyopsisi yapılabilir.

Görüntüleme; Bazı durumlarda, b;yin MRI, transrektal veya skrotal ultrason veya vaz deferens testi (vazografi) gibi görüntüleme çalışmaları yapılabilir.

Diğer özel testler; Nadir durumlarda, sperm kalitesini değerlendirmek için bir meni örneğini DNA anormallikleri açısından araştırmak gibi başka testler de yapılabilir.

Yukarıdaki testlere ek olarak genel bir fizik muayene de gereklidir.

Kadınlar için testler

Kadınlar için doğurganlık, yumurtalıkların sağlıklı yumurta üretmesine bağlıdır. Üreme sistemi, bir yumurtanın fallop tüplerine geçmesine ve döllenme için sperm ile birleşmesine izin vermelidir. Döllenmiş yumurta rahme gitmeli ve endometriyum olarak adlandırılan iç örtüye yerleştirilmelidir. Kadınlarda infertilite testleri, bu süreçlerden herhangi birinin bozulup bozulmadığını bulmaya çalışır.

Düzenli bir jinekolojik muayene dahil genel bir fizik muayene gerekebilir. Bunun dışında doğurganlık testleri şunları içerebilir:

Yumurtlama testi; Yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek için kan ya da idrardan yapılan bir test ile hormon seviyeleri ölçülür.

Histerosalpingografi; Histerosalpingografi rahim ve fallop tüplerinizin durumunu değerlendirir ve tıkanıklıkları veya diğer sorunları arar. Rahim içine boyar madde verilir ve rahim içi boşluğun normal olup olmadığını belirlemek ve verilen boyar maddenin fallop tüplerinizden karın içerisine geçip geçmediğini görmek için bir röntgen çekilir.

Yumurtalık rezerv testleri; Bu testler genelde yumurtlamayı sağlayabilecek durumdaki yumurta hücrelerinin sayısını değerlendirmek için yapılır. Adet döngüsünün belirli günlerinde yapılabilen testler olduğu gibi günden bağımsız olarak yapılabilen testler de vardır.

Diğer hormon testleri; Üreme süreçlerini kontrol eden hipofiz hormonlarının yanı sıra yumurtlama hormonlarının seviyelerini kontrol eder.

Görüntüleme testleri; Pelvik ultrason, rahim veya yumurtalık hastalıklarını taramak için yapılır. Bazen salin infüzyon sonogramı olarak da adlandırılan özel bir ultrasonografi uygulaması, normal bir ultrasonda görülmeyen rahim içindeki ayrıntıları görmek için kullanılır.

Durumunuza bağlı olarak, nadiren bazı ilave testler de gerekebilir:

Histeroskopi; Belirtilerinize bağlı olarak, doktorunuz rahim hastalığını aramak için histeroskopi isteyebilir. Bu işlemde, rahim içindeki olası problemleri görüntülemek amacıyla kameralı bir sistem kullanılır.

Laparoskopi; Bu kapalı cerrahi yöntemde, göbek deliğinden karın boşluğu içine yerleştirilen bir kamera ile fallop tüplerinizi, yumurtalıklarınızı ve rahiminizi incelemek olanaklıdır. Laparoskopik cerrahi adı verilen bu yöntemle, endometriozis, fallop tüplerindeki yara izleri, tıkanma veya düzensizlikler veya yumurtalıklar ve uterusla ilgili problemler görüntülenebilir.

İnfertilite nedeni bulunmadan önce bu testlerin hepsini veya hatta çoğunu yaptırmanıza gerek yoktur. Sizinle birlikte bu testlerin hangilerini ne zaman yaptıracağınıza karar verebiliriz.

Yayınlanma tarihi: 28 Mayıs 2021 Cuma

Contact

Get In Touch