Gebelik Kanamaları Nelerdir? Hangi Kanama Neye İşaret Ediyor?

  • Home
  • Kadın Sağlığı

Gebelik kanamaları her zaman bir soruna mı işaret eder? Hamilelik döneminde yaşanan kanamaların türleri bu yazımızda.

Hamilelik sırasında vajinal kanamanın birçok nedeni vardır. Bazı kanamalar ciddi bir sorunu gösterirken bazıları değildir. Hamileliğin erken veya geç dönemlerinde kanama olabilir. Erken gebelikte kanama yaygındır ve genellikle büyük bir soruna işaret etmez. Hamileliğin ilerleyen dönemlerindeki kanamalar ise daha ciddidir. Hamileliğinizin herhangi bir anında herhangi bir kanamanız olursa doktorunuza görünmenizde fayda var.

Gebeliğin ilk evresinde kanama ne kadar yaygındır?

İlk trimesterde yani ilk 3 aylık dönemde gebelik kanamaları, hamile kadınların yaklaşık yüzde 15 ila 25'inde görülür. Döllenmiş yumurta rahim iç yüzeyine yerleştiğinde, döllenmeden 1-2 hafta sonra hafif kanama veya lekelenme olabilir. Bu bölgede daha fazla kan damarı geliştiği için rahim ağzı hamilelik sırasında daha kolay kanayabilir. Cinsel ilişkiden sonra veya bir Pap testi ya da pelvik muayeneden sonra lekelenme yahut hafif kanama nadir değildir.

İlk trimesterde kanamaya neden olabilecek sorunlar arasında enfeksiyon, gebelik kaybı (düşük) ve ektopik gebelik (dış gebelik) yer alır.

Düşük nedir?

Gebeliğin ilk 13 haftasında meydana gelen gebelik kaybına düşük denilir. Bilinen gebeliklerin yaklaşık yüzde 10'unda görülür. Kanama ve kramp, erken gebelik kaybının belirtileridir.

Düşük yaptıysanız hamilelik dokusunun bir kısmı rahimde kalmış olabilir. Bu dokunun çıkarılması gereklidir ve doğal olarak dokunun çıkmasını sağlamanın yanı sıra ameliyat ve ilaç tedavisi de gerekebilir.

Ektopik gebelik (dış gebelik) nedir?

Gebelik kanamalarından biri de dış gebelik ile gerçekleşir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın uterus yerine başka bir yere -genellikle fallop tüplerinden birine- yerleşmesidir. Fallop tüpü yırtılırsa iç kanama meydana gelebilir. Kan kaybı halsizlik, bayılma, ağrı, şok ve hatta ölüme yol açabilir.

Bazen dış gebeliğin tek belirtisi vajinal kanamadır. Diğer semptomlar karın, pelvik veya omuz ağrısıdır. Bu semptomlar, daha hamile olduğunuzu bile bilmeden ortaya çıkabilir. Bu semptomlara sahipseniz bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz. Bu şekilde bir hamilelik sürdürülemez ve ilaç ya da ameliyatla alınmalıdır.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde hangi sorunlar kanamaya neden olabilir?

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde (son 3 ay) hafif kanamaya neden olabilecek yaygın sorunlar arasında servikste iltihaplanma veya büyüme bulunur. Ağır kanama daha ciddi bir işarettir. Plasentadaki bir problem ağır kanamaya neden olabilir. Herhangi bir miktarda kanama da erken doğuma işaret edebilir. Hamileliğin ilerleyen döneminde herhangi bir kanamanız varsa derhal doktorunuza görünün.

Plasentayla ilgili hangi sorunlar hamilelik sırasında kanamaya neden olabilir?

Gebelik kanamaları arasında plasenta kaynaklı kanamalar ciddi sorunların habercisi olabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde plasenta ile ilgili birkaç sorun kanamaya neden olabilir;

  • Plasental abruption - Plasental abrupsiyonda, plasenta doğumdan önce veya doğum sırasında rahim duvarından ayrılır. En sık görülen belirti ve semptomlar vajinal kanama ve karın veya sırt ağrısıdır. Plasental abrupsiyon, erken fark edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Fetüs yeterince oksijen alamayabilir ve hamile kadın büyük miktarda kan kaybedebilir.
  • Plasenta previa - Plasenta uterusta aşağıda kaldığında, rahim ağzını kısmen veya tamamen kaplayabilir. Buna plasenta previa denir. Vajinal kanamaya neden olan bu tür kanamalar genellikle ağrısızdır. Bazı plasenta previa türleri, uterusun alt kısmı gerilip incelirken 32-35 haftalık gebelikte kendiliğinden düzelir. Plasenta previa düzelmezse, bebeği sezaryen ile erken doğurmanız gerekebilir.
  • Plasenta akreata - Plasenta (veya plasentanın bir kısmı) uterus duvarından ayrılmazsa buna plasenta akreata denir. Plasenta akreata, üçüncü trimesterde kanamaya ve doğum sırasında ciddi kan kaybına neden olabilir. Vakaların çoğu hamilelik sırasında rutin ultrason muayenesi ile tespit edilebilir. Bazen bebek doğana kadar keşfedilmez. Doktorlar tarafından, yaşamı tehdit eden kan kaybını önlemek için doğumdan hemen sonra histerektomi yapılmalıdır.

Gebelikte kanamalar erken doğumun bir işareti olabilir mi?

Gebelikte kanamalar bazen erken doğuma işaret eder. Hamileliğin 37. haftasından önce başlayan vajinal kanamaya erken doğum denir. Erken doğum belirtileri;

  • Vajinal akıntıda değişiklik (sulu, mukus benzeri yahut kanlı) veya vajinal akıntı miktarında artış,
  • Pelvik veya alt karında basınç,
  • Sabit, zayıf, donuk sırt ağrısı,
  • İshalli veya ishalsiz hafif karın krampları,
  • Düzenli veya sık sık kasılmalar veya rahimde sıkılaşma (genellikle ağrısızdır, 20 dakikada bir dört kez veya saatte sekiz kez)
  • Suyun gelmesi.

Yayınlanma tarihi: 24 Nisan 2021 Cumartesi

Contact

Get In Touch