Normal Doğum - Faydaları Komplikasyonları ve Riskleri

  • Home
  • Kadın Sağlığı

Normal doğum ya da diğer deyişle vajinal doğum, anne adayları ve doktorların öncelikli tercihidir. Her 3 doğumdan, 2’si vajinaldir ancak bazı durumlarda (anne ve / veya bebeğin sağlığına ilişkin riskler bulunuyorsa) sezaryen doğum önerilir ve hatta bazen zorunluluk olur. Ebeveynler ikizler gibi birden fazla bebek bekliyorsa; annenin diyabet, yüksek tansiyon gibi komplikasyon riski yüksek bir sağlık durumu bulunuyorsa; annenin, vajinal doğum sırasında bebeğe geçirebileceği HIV veya aktif bir uçuk (herpes) riski taşıyorsa ya da bebeğin pozisyonu yanlışsa sezaryen önerilebilir.

Vajinal doğumun anneye sağladığı faydalar

Doğum normal, fizyolojik bir süreçtir. Vajinal doğumun bir avantajı, normal doğumdan sonra iyileşme ve hastanede kalış süresinin sezaryen sonrasına göre daha kısa olmasıdır. Vajinal doğum için hastanede kalış süresi genellikle 24 ila 48 saattir. Sezaryen için kalış süresi dört güne kadar çıkabilir.

Vajinal doğumdan sonra anne genellikle bebeğini kucağına alabilir ve doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayabilir.

Normal doğumun anneye dezavantajları 

Vajinal doğum sırasında vajina çevresindeki deri ve doku gerilir ve bebek doğum kanalından aşağı doğru hareket ederken yırtılabilir. Yırtılma olursa, annenin dikişe ihtiyacı olur. Yırtılma, vajinal doğumdan sonra daha sık meydana gelen idrar ve bağırsak fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bazı araştırmalar, vajinal doğum yapmış kadınların, sezaryen yaptıran kadınlara göre bağırsak veya idrar kaçırma problemi yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur. Ayrıca öksürdüklerinde, hapşırdıklarında veya güldüklerinde idrar kaçırmaya daha yatkın olabildiklerine dair işaretler de bulunuyor. 

Ayrıca normal doğum, annenin perine bölgesinde (vajina ile anüs arasındaki bölgede) ağrıya neden olabilir. 

Vajinal doğumun bebek üzerindeki etkileri

Anne ve bebek vajinal doğumun ardından kısa bir süre sonra temas kurabilir. Bu, bebeğe sağlanan avantajlardan biridir. 

Vajinal doğum, bebeğin akciğerlerindeki sıvının dışarı atılmasına yardımcı olabiliyor. Sonucunda, bebek için solunum problemlerinin görülme sıklığı azalır.

Normal doğum sırasında, bebek faydalı dozda iyi bakteri alır. Böylece, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve bağırsak sistemini korur.

Vajinal doğumun potansiyel ancak nadir görülen bir dezavantajı, bebeğin (özellikle büyükse) doğum sırasında kafasında geçici morarma veya kırık köprücük kemiği gibi yaralanmalar yaşayabilmesidir.

Yayınlanma tarihi: 3 Kasım 2021 Çarşamba

Contact

Get In Touch