Hidrosalpenks Nedir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir? Doğurganlığı Etkiler Mi?

Hidrosalpenks, sulu bir sıvıyla tıkanmış fallop tüpünü ifade eder. Bu duruma genellikle önceki bir pelvik veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyon, endometriozis gibi bir durum veya geçmiş ameliyatlar neden olur. Bazı kadınlar herhangi bir semptom yaşamaz ancak alt karın bölgesinde sürekli veya sık ağrı ya da olağandışı vajinal akıntı başlıca semptomlardır.

Peki, bu durum doğurganlığınızı nasıl etkiler? Hamile kalmak için spermin bir yumurta ile karşılaşması gerekir. Kadının adet döngüsünün 14. günü civarında, bir yumurtalıktan bir yumurta salınır ve rahme, bekleyen sperme doğru hareket etmeye başlar. Bir tüp veya tüplerin her ikisi de tıkanırsa, yumurta yolculuğa çıkamaz ve hamilelik gerçekleşemez.

Tıkalı tüpler hamileliği etkiler mi? 

Yumurtalar her ay aynı yumurtalıktan salınmaz. Genellikle yumurta salınan taraflar değişir. Zaman zaman aynı ay içinde her iki taraftan da bir yumurta salınabilir. Sadece bir fallap tüpü hidrosalpenksten etkileniyorsa teknik olarak gebelik mümkündür. Bununla birlikte, risk ve komplikasyon potansiyeli de yok değildir. Örneğin, hasarlı bir fallop tüpü, hamilelik sırasında rahme sıvı sızdırabilir. Bilim insanları, sorunlara neden olan sıvının ne olduğunu tam olarak bilmiyor ancak son araştırmalar bu sıvının rahim ve yumurtalıklardaki kan akışını ve implantasyonu (embriyonun rahme yerleşmesi) etkileyebileceğini gösteriyor.

Tedavi olmaksızın tüp bebek tedavisi mümkün mü? 

In vitro fertilizasyon (IVF) yani bilinen adıyla tüp bebek tedavisi, yumurtanın sperm tarafından vücut dışında bir laboratuarda döllenmesidir. Döllenmiş yumurta daha sonra hamileliği sağlamak için kadının rahmine yerleştirilir. IVF, yumurta ile buluşan spermde fallop tüpünün rolünü atlamaya yardımcı olabiliyor.

Bu yöntem halihazırda hidrosalpenks geçiren kadınlar için en iyi seçenek olarak kabul edilmekle birlikte, tıkanıklık giderilmeden önce yapılırsa komplikasyonlara neden olabilir. Etkilenen tüpten gelen sıvı rahim içine sızabilir ve implantasyonu zorlaştırabilir veya düşük yapma riskini artırabilir. Doktorlar tipik olarak IVF'yi denemeden önce etkilenen tüpün rahimden çıkarılmasını veya ayrılmasını önerir.

Hidrosalpenks tedavisinde sunulan seçenekler neler?

Hidrosalpenksten etkilenen bir veya iki tüpünüz varsa deneyebileceğiniz birkaç tedavi seçeneği bulunuyor. Etkilenen tüpü veya tüpleri çıkarmak için yapılan ameliyata laparoskopik salpenjektomi denir. Bu yöntem genellikle keyhole ameliyatıdır ancak daha geleneksel olarak karın yoluyla da yapılabilir.

Salpenjektomide fallop tüpünün tüm uzunluğu çıkarılır. Bazı doktorlar yumurtalığa giden kan akışını etkileyebileceğinden bu tedaviden uzak durmaktadır. İyi kan temini olmadan yumurtalık fonksiyonu bozulabilir ve IVF ile ilgili sorunlara neden olabilir. Her türlü, bu tipik tedavi yaklaşımı olarak kabul edilir.

Daha az invaziv (cerrahi) bir yaklaşım için skleroterapiyi düşünebilirsiniz. Bu tedavi ultrason ile yapılır ve son araştırmalara göre cerrahi kadar etkilidir. Önce, tüpten sıvı aspire edilir (temizlenir). Tüpe bir solüsyon enjekte edilir ve ardından tüp şişerek ek sıvı birikimini dışarı iter.

Bu tedavi ameliyattan daha hızlı iyileşme süresine sahipken, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bazı araştırmalar, hidrosalpenksin skleroterapi sonrası tekrarlama şansının cerrahi yöntemlere göre daha yüksek olduğunu ileri sürüyor. 

Bazı tüp sorunlarında tıkanıklığı onarmak faydalı olabilir. Laparoskopik salpingostomi işleminde etkilenen tüp, küçük bir kesiden sıvıyı boşaltmak için açılır. Bu yaklaşım tüpü kurtarırken, hidrosalpinks için genellikle önerilmez, çünkü, sıvı sıklıkla tekrar birikir.

Hidrosalpenksin laparoskopik salpenjektomi veya skleroterapi ile tedavi edilmesinden sonra IVF ile başarı oranları yüzde 38-40’a kadar yüksek olabiliyor.

Yayınlanma tarihi: 8 Kasım 2021 Pazartesi

Contact

Get In Touch