HPV ve Kısırlık İlişkisi - HPV Kısırlığa Yol Açıyor Mu?

HPV ve kısırlık ilişkisi kesin olarak sonuca varılmayan ancak ciddi bulguların olduğu önemli bir konu. İnsan papilloma virüsü (HPV), ağız veya genital mukoza zarlarında, eller veya ayaklar gibi deri kısımlarında epitel hücrelerini (yüzey hücreleri) enfekte eden yaygın bir virüstür. Cinsel olarak aktif yetişkinler arasında yaygın olan HPV’nin yaklaşık 150 türü bulunuyor. Bazen vücut virüsle savaşabilir ve 1 ila 2 yıl içinde kendini ondan kurtarabiliyor ancak bu her zaman geçerli değil. Bazı HPV türleri cilt siğilleri ve kanserler gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmekte.

Tedavi edilmediğinde cinsel yolla bulaşan birçok hastalık (STD) kısırlığa yol açabilir. HPV ve kısırlık arasındaki ilişki de kadınlar açısından dolaylı yoldandır. HPV, gebe kalma yeteneğini etkilemez ancak bazı HPV türleri, bir kadının rahim ağzı kanseri riskini artırabilir ve kanserli veya kanser öncesi hücrelerin rahim ağzından uzaklaştırılmasına yönelik cerrahi işlemler doğurganlığı etkileyebilir.

HPV tedavisi nasıl oluyor? Doğurganlığımı etkiler mi?

HPV enfeksiyonları her zaman tedavi gerektirmez. Doktorunuz anormal hücrelerin alınmasına karar verirse kullanması gereken birkaç cerrahi yöntem vardır. Bunlar;

  • Kriyoterapi (anormal dokunun dondurularak ortadan kaldırılması),
  • Serviksin bir kısmını çıkarmak için koni biyopsisi yapılması,
  • Hücrelerin çıkarılmasını sağlayan Loop elektrocerrahi eksizyonu prosedürü (LEEP).

Bu yöntemler, gebe kalmanızı zorlaştırabilir. Bunun nedeni, hücre çıkarmanın servikal mukus üretiminizi değiştirebilmesidir. Bu da HPV ve kısırlık ilişkisini dolaylı yoldan gösteren bir faktördür. Ayrıca bu cerrahi işlemler rahminizin daralmasına neden olarak spermin döllenmesini zorlaştırabilir. Bazı tedaviler de rahim ağzının zayıflamasına neden olabilir. Bu kısırlığa veya hamile kalmada zorluğa sebep olmasa da, servikal yetmezliğe yol açabilir ve bu da serviksinizin gebelikten önce genişlemesine ve incelmesine neden olabilir.

HPV ve kısırlık ilişkisi olup olmadığını gösteren çalışmalar ne diyor?

2011 yılında yapılan bir çalışmada, HPV ile enfekte semeni (meni) olan erkeklerin kısırlık yaşayabildiği bulundu. HPV ile enfekte olmuş sperm bir yumurtayı döllerse, erken düşük yapma riskini artırabilir. 2014 yılında yapılan bir araştırmanın sonucu ise HPV ile enfekte olmuş spermin erkek ve çift kısırlığına katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Bu iki çalışmaya ek olarak, 2015 yılında yapılan bir çalışma, HPV'nin sperm hareketliliği üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu sonucuna varmıştır. Tüm bu çalışmalara karşın, bunların tutarlı bulgular olup olmadığını belirlemek için erkeklerde HPV'nin etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

İnsanlar bir zamanlar HPV aşısının kısırlığa neden olduğunu düşünüyorlardı. Bu fikir büyük ölçüde çürütüldü. Artık aşının rahim ağzında kanser öncesi ve kanserli hücrelerin gelişimini önleyerek doğurganlığı artırabileceği düşünülüyor. Toparlayacak olursak HPV ve kısırlık arasında ilişki olup olmadığı konusunda doktorlar, genellikle hem erkek hem kadınlar için HPV’nin gebe kalmayı etkilemediğini söylüyor. HPV'nin erkeklerde kısırlığa yol açması mümkün olsa da, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

Belirtmek gerekir ki cinsel olarak aktif kadınlar, doktorlarıyla görüşerek HPV taraması olmalı. Şu anda erkekler için ise bir HPV testi mevcut değildir. Gebe kalmaya çalışmıyorsanız ise cinsel aktivite sırasında HPV'yi yayma veya kapma şansınızı en aza indirmek için prezervatif kullanmalısınız.

Yayınlanma tarihi: 14 Mayıs 2021 Cuma

Contact

Get In Touch