Laparoskopik Tüp Alınması - Fallop Tüpleri Neden Alınır?

  • Home
  • Tanı ve Tedavi

Laparoskopik tüp alınması ya da diğer adıyla salpenjektomi, fallop tüplerinden birini veya her ikisini çıkarmak için yapılan ameliyattır. Bu tür ameliyatlarda küçük kesiler açılır. Ameliyattan sonra yumurtalar artık çıkarılan tüplerden geçemez.Gelecekteki hamilelik daha zor olabilir.

Peki, hangi durumlarda salpenjektomi yapılır? Tıkanmış veya yırtılmış bir tüp varsa, bir yumurta rahim yerine fallop tüpünde döllenmişse, tüpler üzerinde büyüyen rahim dokusu (endometriozis) bulunuyorsa, bir enfeksiyon oluşmuşsa, fallop tüpü kanseri (nadiren) varsa bu işlem yapılır. Bazen yumurtalık kanseri riskini azaltmak için de salpenjektomi önerilir. 

Laparoskopik tüp alınması sonucunda ameliyattan kaynaklanan sorunlar nadirdir ancak her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler bulunur. Komplikasyonlar arasında; enfeksiyon, aşırı kanama, anesteziye tepki, mide bulantısı ve kusma, kan pıhtıları ve diğer organlara zarar yer alır. 

Laparoskopik tüp alınması öncesinde ve sonrasında neler olacak?

Ameliyattan önce sigara ve alkol kullanımını; diyabet veya obezite gibi uzun vadeli sağlık sorunlarınızı doktorunuzla konuşun. Ayrıca salpenjektomi öncesinde doktorunuz fallop tüplerinizin görüntülerini isteyebilir. 

Hastaneye gidip gelmek için bir araç ayarlayın ve evde size yardımcı olacak biri mutlaka olsun. Kullandığınız ilaçları doktorunuza bildirin. Çünkü ameliyattan 1 hafta öncesinden itibaren ilaç almayı bırakmanız istenebilir. Ameliyattan önceki gece yarısından başlayarak yemek yememeniz ve herhangi bir şey içmemeniz istenecektir. 

Laparoskopik tüp alınması ameliyatı genel anestezi ya da lokal anestezi altında uygulanabiliyor. Cerrahi sırasında karnınızda küçük kesikler açılır. Kesilerden ince tüpler geçirilir ve bunlardan biri karnınızın alt kısmına hava verir. Bu, doktorun bölgeyi daha iyi görmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca bir tüpün de kamerası bulunur ve bunun sayesinde doktorunuz, bölgeyi gözlemler. Fallop tüplerini çıkarmak için başka araçlar da kullanılacaktır. Cerrahinin ardından kesiler dikişlerle kapatılır. 

Salpenjektomi işlemi 1 ila 2 saat arasında sürmektedir. Bununla birlikte anestezi, ameliyat sırasında ağrıyı önler ama ameliyattan sonraki ilk birkaç gün ağrınız olur. Doktorunuz size ağrı kesici verecektir. 

Salpenjektominin ardından ne yapmalıyım? 

Laparoskopik tüp alınmasının ardından hemşireler size ağrı kesici verecektir. Hastanede kaldığınız süre boyunca hemşireler enfeksiyon riskinizi azaltmak için hijyen kurallarına dikkat etmenizi sağlayacak ve kesilerinizi kapalı tutmanızı isteyecektir. 

Salpenjektominin ardından çoğu kadın birkaç gün içinde işe dönebilir. Bunun yanı sıra ağır eşyalar kaldırmanız veya faaliyetlerde bulunmanız 1 ila 2 hafta gecikir. 

Ameliyattan sonra yan etki olarak; ateş ve titreme gibi enfeksiyon belirtileri, kesilerden kızarıklık, şişme veya sızıntı, ağır kanama, ilaçla kontrol edemeyeceğiniz ağrı, idrar yaparken ağrı ve yanma, bacaklarınızda şişme, kızarıklık veya ağrı gibi bir durum hissederseniz derhal doktorunuzu arayın.

Yayınlanma tarihi: 8 Kasım 2021 Pazartesi

Contact

Get In Touch