Kadın ve Erkeklerde infertilite Belirtileri Ve Semptomları

İnsanların kısırlık belirtileri yaşaması sıra dışı bir durum değildir. Bu çok stres verici bir hale dönüşebilir, çünkü çoğu çift gebe kalmaya çalışıncaya kadar hiçbir kısırlık belirtisi göstermez.

İnfertilite hem erkekleri hem de kadınları etkiler. Amerikan Kadın Sağlığı Dairesine göre, kısırlıkla ilgili sorunların yaklaşık üçte biri kadınlardan, üçte biri de erkeklerden kaynaklanıyor. Son üçüncüsü, her ikisinin birleşiminden, diğer faktörlerden veya bilinmeyen nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.

Bu yazıda, hem erkeklerde hem de kadınlarda infertilite belirtilerinin neler olduğuna ve bir doktora danışma vaktinin ne zaman geldiğine dair bilgiler bulabilirsiniz.

Kadınlarda kısırlık belirtileri

Kadınlarda kısırlık belirtileri şunları içerebilir:

İlişki sırasında ağrı

Cinsel ilişki sırasında ağrı veya disparoni, bir kadının doğurganlığını etkileyebilecek enfeksiyonlar, endometriozis veya fibroidler gibi  altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Ağır, uzun veya ağrılı adet dönemleri

Çok ağır, ağrılı adet dönemleri yaşayan kadınlar endometriozis belirtileri gösteriyor olabilir. Endometriozis, kısırlık için bir risk faktörüdür.

Diğer endometriozis semptomları;

  • Kronik pelvik ağrı (sadece adet sırasında değil)
  • İlişki sırasında ağrı
  • sırt ağrısı
  • yorgunluk
  • mide bulantısı
  • düzensiz adet dönemleri ve lekelenme
  • bağırsak problemleri veya bağırsak hareketlerinde ağrı

Koyu veya soluk adet kanı

Adet kanamaları genellikle adet döneminin başlangıcında parlak kırmızıdır ve sonraki günlerde koyulaşabilir. Kanamalar düzenli olarak normalden daha soluksa, bu bir soruna işaret ediyor olabilir.

Bir adetin başında çok koyu renkli, eski kan gelmesi de endometriozis belirtisi olabilir. Buna benzer semptomlarınız varsa  en kısa sürede muayeneye gelmenizde fayda var.

Düzensiz adet döngüsü

Herkesin adet döngüsünün uzunluğu farklı olabilir hatta kişinin adet döngüsü uzunlıkları da zaman için değişebilir. Bununla birlikte, birçok insanın düzenli bir döngüsü vardır, bu da her dönem arasındaki sürenin kabaca aynı olduğu anlamına gelir.

Eksik adetler de dahil olmak üzere düzensiz bir döngüye sahip olmak, bir kadının düzenli olarak yumurtlamayabileceği anlamına geldiğinden infertiliteye etkisi olabilir.

Düzensiz yumurtlama, polikistik over sendromu (PCOS), obezite, zayıflık ve tiroid sorunları gibi birçok soruna bağlı olabilir.

Hormon değişiklikleri

Hormonal değişikliklerin belirtileri spesifik olmayabilir ve bunları fark etmeyebilirsiniz veya altta yatan nedeni bilemeyebilirsiniz. Bunları tespit etmek için bazı testler yapmamız gerekebilir..

Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar şunlara neden olabilir:

  • Açıklanamayan kilo alımı
  • Şiddetli sivilce
  • Soğuk ayaklar ve eller
  • Azalan cinsel dürtü veya cinsel istek kaybı
  • Meme başı akıntısı
  • Kadınlarda yüz kıllanma
  • Saç incelmesi

Temel tıbbi durumlar

Kadınlarda doğurganlığı etkileyebilecek diğer katkıda bulunan faktörler şunları içerir:

  • Fallop tüplerinde veya yumurtalıklarda hasar
  • Erken menopoz
  • PCOS
  • Endometriozis
  • Kanser ve kanser tedavileri

Obezite

2018 yılında yapılan bir araştırma, obezitenin üreme sağlığını olumsuz etkileyebileceği sonucuna vardı. Obezitesi olan kadınların hamile kalma olasılığı daha düşüktür ve kilo sorunu olmayanlara göre hamilelik sırasında sorunlar için daha yüksek risk altındadır.

Hamile kalmamak

İnfetilitenin en bariz belirtisi, belirli bir süre denedikten sonra hamile kalmamaktır. 1 yıl deneme sonrası hamilelik gerçekleşmemişse infertilite probleminden söz edebiliriz. Burada kadının yaşı da ek bir kriter.

Kadın 35 yaşın üzerindeyse, 6 aylık denemeden sonra hamilelik gerçekleşmediyse  infertilite probleminden bahsedebiliriz.

Erkeklerde infertilite belirtileri

Erkeklerde infertilite belirtileri şunları içerebilir:

Hormonal dengesizlikler

Çeşitli hormonal dengesizlikler bir erkeğin doğurganlığını etkileyebilir. Testosteron, erkek doğurganlığı için anahtar bir hormondur, bu nedenle bu hormonu üreten testislerle ilgili sorunlar infertiliteye yol açabilir.

Testislere sperm ve testosteron yapmak için iki hormon sinyal verir: luteinize edici hormon ve folikül uyarıcı hormon. Bu hormonlar hipofiz bezinde üretilir, dolayısıyla bu bezle ilgili bir sorun fertiliteyi etkileyebilir.

Erektil disfonksiyon

Hormonal değişiklikler, psikolojik faktörler veya fiziksel sorunlar, sertleşmeyi veya ereksiyonu sürdürmeyi zorlaştırabilir.Bu düzenli bir olay haline gelirse, cinsel ilişkiye müdahale edebilir veya altta yatan bir sorunun işareti olabilir.

Boşalma veya boşalma ile ilgili sorunlar

Boşalmada veya ejakülatta hacim düşüşü gibi değişiklikleri fark etmede güçlük çekmek, bir erkeğin doğurganlığıyla ilgili altta yatan bir sorunun işareti olabilir.

Testislerdeki değişiklikler

Sağlıklı testisler, erkek doğurganlığının önemli bir yönüdür. "Sıkı" hisseden küçük veya sert testisler, hormon sorunlarının başka bir işareti olabilir.

Öte yandan şişmiş, ağrılı veya hassas testisler, enfeksiyon gibi sperm kalitesini ve erkek doğurganlığını da etkileyebilecek altta yatan bir sorunun işareti olabilir.

Obezite

2015 yılında yapılan bir araştırma, birçok çalışmanın kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de obeziteyi infertilite ile ilişkilendirdiğini belirtti.

Obezite, sperm kalitesi ve cinsel işlev bozukluğu gibi erkeğin doğurganlığını etkileyebilecek diğer durumların riskini artırabilir.

Kısırlık için diğer risk faktörleri

Diğer risk faktörleri de hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığa katkıda bulunabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Yaş
  • Sigara tütün veya esrar
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların geçmişi
  • Stres
  • Kötü beslenme

Ne zaman bir doktora görünmeli

Yukarıda bahsettiğimiz infertilite belirtileri yaşayan ve bir yıldan uzun süredir (veya 35 yaşından büyükse 6 aydır) hamile kalmaya çalışan herkesin, kapsamlı bir teşhis için muayeneye gelmesini tavisye edebilirim.

Bazen doğurganlığı iyileştirmek için yaşam tarzı ayarlamaları yapmanın basit yolları olabilirken, diğer altta yatan nedenler tedavi gerektirebilir. Ayrıca infertilite teşhisi konulsa bile çocuk sahibi olmanıza yardımcı olabilecek birçok yöntem var.

Yayınlanma tarihi: 24 Mayıs 2021 Pazartesi

Contact

Get In Touch